Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Waarom eigenlijk?
Therap. aquarium
Plaatsing
Waar kies je voor?
Decoratie
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Decoratiemateriaal in het aquarium 

Decoratiematerialen zijn met name bedoeld om in het aquarium een omgeving te creëren waarin de vissen zich thuis voelen. Dan zullen de dieren zich ook van hun beste kant laten zien. Zowel voor wat betreft kleur als ook gedrag.

 

Achterwanden, stenen, hout en dergelijke kunnen een eenvoudig aquarium omvormen tot iets moois.
Hout en stenen kunnen dienen als substraat voor bepaalde aquariumplanten (bepaalde varens en mossen). Maar belangrijker is dat een inrichting met hout en stenen in veel gevallen onmisbaar is om de vissen (en andere dieren) een omgeving te bieden, waar ze zich letterlijk thuis en veilig (gaan) voelen.
Het biedt plaatsen om te schuilen, afwisseling en vaste punten voor oriëntatie, wat vooral van belang is voor territorium vormende vissen.

Vaste oriëntatiepunten worden door territorium vormende vissen, zoals cichliden, sommige barbelen, en andere soorten, gekozen als begrenzing van hun territorium. Tegelijk dienen de stukken hout en steen ook als schuilplaats, waarachter minder dominante soortgenoten, of bij sommige soorten juist één van de partners, bescherming kunnen vinden doordat ze 'uit het zicht' zijn.
 

Sommige vissen hebben zondermeer hout of stenen met holle ruimtes nodig om dit als 'woning' te kunnen betrekken. Datzelfde geldt voor garnalen en kleine kreeftjes. Alleen als ze zo'n schuilplekje kunnen betrekken voelen deze dieren zich veilig.
 

Let bij het uitzoeken van decoratiematerialen altijd wel op de aard van het materiaal.
Het mag geen stoffen afgeven aan het water (tenzij u dat wilt natuurlijk).
Mooie stenen 'zo maar' uit de natuur kunnen stoffen afgeven aan het water (kalk, bepaalde giftige mineralen). Hetzelfde geldt voor zand/grind en hout.
Koop alleen stenen die geen stoffen aan het water afgeven als u deze wilt gebruiken in een aquarium met zacht water.
Kalkhoudende stenen of kalkhoudend zand kunt u alleen gebruiken als u een aquarium op wilt zetten met hard water, maar als dit een zoetwater aquarium betreft zou ik nog ontraden om kalkhoudend zand of grint te gebruiken. Een steen is nog eenvoudig te verwijderen als zou blijken dat het water te hard wordt. Maar verwijdering van eenmaal ingebracht zand of grind is een heel ander verhaal. 
Een aquariumspeciaalzaak moet u kunnen garanderen dat het zand/grind of de stenen die u koopt kalkvrij zijn en geschikt voor het aquarium van uw wensen.


Garnaal op Catappa blad. Copyright Bernd Kaufmann, Aquamax

Ander functioneel decoratiemateriaal voor kleine en grote zoetwateraquariums met zacht lichtzuur water is gedroogd blad en schors van de tropische amandelboom (Terminalia catappa), elzenproppen en gedroogd schoongewassen eiken- of beukenblad. Deze materialen geven tannines en humuszuren aan het water af en zijn dus prima om in aquaria een  een 'zwartwater'-achtig milieu te creëren.
Bladeren en bast worden ook gebruikt als schuilplaats door bepaalde vissoorten die in hun habitat gewend zijn om boven dikke lagen bladstrooisel te leven (b.v de Betta's van de Cocinna groep). Daarnaast is het blad ook nog een prima voeding voor garnalen en bepaalde vissoorten.
Catappa blad en - schors en schone gedroogde elzenkatjes zijn bij de aquariumspeciaalzaak te koop. Eiken- en beukenblad kunt u zelf verzamelen, schoonmaken ('blancheren') en drogen.
U moet er dan wel zeker van zijn dat het blad geen sporen van bestrijdingsmiddelen of iets dergelijks bevat.

 

Ook voor het zeeaquarium en dan met name het rifaquarium, is 'decoratiemateriaal' absoluut noodzakelijk.
Bij een rifaquarium wordt feitelijk de basis voor het hele rifaquarium opgebouwd met behulp van koraalsteen, een achterwand (b.v. handgemaakt, zoals in de afbeelding hierboven) en koraalzand.
Een natuurlijk koraalrif bestaat immers ook uit voornamelijk levende koralen die feitelijk groeien op het kalkskelet van hun voorgangers. Op en rond de koraalriffen zijn vele soorten dieren aan te treffen die voor hun voortbestaan volledig afhankelijk zijn van het koraalrif.
Deze dieren zijn alleen maar in gevangenschap te houden, als hen een omgeving wordt aangeboden, die de voor hen belangrijke aspecten van het koraalrif nabootst.

 

terug naar boven

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl