Verlichting van het Aquarium
In de rubriek ‘Licht’ hebben we kunnen lezen dat we bij het kiezen van een goede verlichting voor het aquarium rekening moeten houden met drie zaken: (1) de kwaliteit (kleurenspectrum) van het licht, (2) de benodigde intensiteit (lichtsterkte) en (3) de kleurtemperatuur.
En verder, dat de benodigde kwaliteit, kleurtemperatuur en intensiteit ondermeer afhankelijk zijn van het type aquarium dat belicht moet worden.
Voor zoetwateraquaria is de kleurtemperatuur minder belangrijk. Elke verlichting met een kleurtemperatuur tussen 3500K en 7500K is goed, zo lang het licht ook maar voldoende licht uit het blauwe en met name het rode deel van het spectrum bevat ten behoeve van de planten. Verder kunt u voor wat betreft de kleurtemperatuur uw keuze bepalen afhankelijk van uw persoonlijke smaak.
Zeewateraquaria en rifaquaria stellen wat dat betreft hogere eisen. Zoals hiervoor al vermeld dringt blauw licht veel dieper door in zuiver water dan rood licht. Dit betekent ook dat het licht, waaraan koralen en andere rifbewoners worden blootgesteld, een hogere kleurtemperatuur heeft dan het heldere zonlicht dat op het water valt.
Naarmate het licht dieper in het water doordringt, zal de kleurtemperatuur verder stijgen en het licht blauwer worden. Tenminste een deel van de lichtbehoevende koralen, sponzen en dergelijke zijn daarop aangepast.
Om deze reden is de kleurtemperatuur van het gebruikte licht van belang voor de gezondheid van het rifaquarium en voor het welzijn van de aanwezige rifbewoners.
Dat daarnaast verschillende koralen en andere rifbewoners ook nog mooier uitkomen in licht met een blauwe kleur is dan mooi meegenomen.
Er zijn tegenwoordig drie soorten verlichting verkrijgbaar voor het aquarium. In de volgende pagina's zullen we deze drie typen elk afzonderlijk bespreken. Daarna geven we op de laatste pagina nog algemene richtlijnen om een goede keuze te vergemakkelijken.
terug naar boven
AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus
Copyright 2013: AquariumPlus