Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Aquariumverlichting
TL verlichting
metaalhalide verl.
LED verlichting
algemene richtlijnen
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

LED verlichting


Sinds kort is er ook LED verlichting van een prima (kleur)kwaliteit, kleurtemperatuur en met voldoende intensiteit beschikbaar voor verlichting van zowel zoetwateraquaria, als rifaquaria. Dit geeft een aanzienlijke verbreding van de mogelijkheden.
LED (=‘light emitting diode’) verlichting bestaat uit halfgeleider componenten, die licht uitstralen als er een elektrische stroom door de halfgeleider wordt gestuurd. De kleur van het licht dat de LED uitstraalt is daarbij afhankelijk de van de gebruikte materialen.

 


Hierboven ziet u een overzicht van de spectra van een T8 fluorescentielamp, een standaard metaalhalidelamp en een Aquabeam marine white LED lamp in vergelijking met het lineaire spectrum van daglicht (de bovenste balk in de figuur).
De lampenspectra zijn overgenomen uit informatie van TMC, Tropical Marine Center. TMC levert LED verlichtingsarmaturen met LED’s van de firma CREE®, die speciaal geselecteerd zijn op lichttemperaturen  en lichtspectra geschikt voor aquaria.
Duidelijk zichtbaar zijn de lijnen (pieken) die karakteristiek zijn voor spectra van fluorescentielampen en metaalhalidelampen. Het spectrum van de ‘marine white’ LED daarentegen bevat nauwelijks ‘pieken’ en laat een vloeiend verloop zien en toont wat dat betreft een betere benadering van het spectrum van natuurlijk daglicht.

 

In tegenstelling tot de andere verlichtingsvormen neemt bij het dimmen van een LED het rendement toe. Ook in de koude wordt het rendement groter.
Het is bij LED verlichting dan ook belangrijk om de warmte goed af te voeren. Dit komt zowel het rendement, als de levensduur van de LED ten goede.

 


Voorbeeld van een Rifaquarium verlicht door een Aquabeam 500 LED unit, de
voorloper van de Aquabeam 600. Foto: TMC.
De hier gebruikte kleur is ‘Reef white’ samengesteld uit 3 x witte LED (14.000K)
+ 2 x blauwe LED (50.000K)

Mits goed geïnstalleerd heeft LED verlichting een aantal grote voordelen boven de andere vormen van verlichting:
1. De bedrijfstemperatuur is erg laag. Mits de warmte goed wordt afgevoerd door bijvoorbeeld een slimme vormgeving van het armatuur, is er geen of nauwelijks warmte afgifte naar het aquarium. Met name voor Rifaquaria is dit een belangrijk voordeel op warme zomerdagen. De LED verlichting vraagt niet om (kostbare) extra koeling voor het aquarium.
2. LED verlichting is elektronisch dimbaar en regelbaar. Programmeerbare controllers zijn verkrijgbaar, waarmee de lichtintensiteit geleidelijk kan worden opgevoerd (‘fade-in’), respectievelijk teruggebracht (‘fade-out’) en waarmee zonsopgang en –ondergang kan worden gesimuleerd.
3. LED verlichting is een ‘punt’ verlichting  en geeft daarom soortgelijke natuurlijke glinsteringeffecten als de metaalhalidelampen. Ook bij LED verlichting zijn schaduw – licht effecten scherper afgetekend dan bij de meer gespreide TL5 verlichting.
4. LED’s zijn klein. In vergelijking met metaalhalide lampen kan LED verlichting dus  beter gespreid worden over het te belichten oppervlak. Dit resulteert in een betere en gelijkmatiger verdeling van het licht over het totaal van het aquarium.
5. LED verlichting is milieuvriendelijker dan TL verlichting, of verlichting met metaalhalide lampen. De lampen bevatten geen kwik, hebben een lange levensduur en zijn energievriendelijker in gebruik dan de andere types verlichting.

 

terug naar boven
 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl