Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Klein wordt groot
Schijfzalmen
Piranha's
Argusvis
Zilverbladvis
Reuzengoerami
B. schwanenfeldii
M. asiaticus
Haaienvinbarbelen
Verboden vissen
Natuur vervalsing
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

 

Klein wordt (heel) groot!
en andere bijzonderheden

 

In deze rubriek zullen we een aantal vissoorten behandelen, die soms in de handel zijn, maar waarbij een waarschuwing op zijn plaats is.

Het is normaal dat vissen worden aangeboden wanneer ze nog jong en relatief klein zijn. 
Maar als zulke vissen uitgroeien tot grote bakbeesten, of ander (minder gewenst) gedrag gaan vertonen, dient de verkoper u dit te vertellen, zodat u weet waaraan u begint. Door gebrek aan kennis (?), of desinteresse (?) van de verkoper gebeurt dit helaas niet altijd.

Dat vissen hun grootte aanpassen aan de afmetingen van het aquarium is nonsens. Als dit al in enige mate zou gebeuren komt dit omdat de vissen op een hongerdieet worden gezet. Voor vissen die uit kunnen groeien tot een afmeting van 50cm of meer volstaat een 'gewoon' aquarium niet meer. U hebt dan al snel een aquarium ter grootte van een klein zwembad nodig.
Dergelijke vissen houden in een 'huiskamer' aquarium, is geen liefhebberij meer, maar een vorm van dierenmishandeling. 

 

                 Foto bron: www.gulliblestravels.co.uk

Soms worden jonge exemplaren van deze soort, Pangasianodon hypophthalamus, als aquariumvis aangeboden onder de naam 'blauwe haai' of Pangasius sutchi. Volwassen exemplaren kunnen een lengte bereiken van 150 cm bij een gewicht van meer dan 40 kg. De soort komt van nature voor in de Mekong delta, ZO Azië en wordt als consumptievis gekweekt in ondermeer Vietnam en Thailand. Jonge exemplaren zijn gestreept en vertonen en fraaie iriserende glans over het hele lichaam. (Dit laatste is ook nog enigermate zichtbaar bij het volwassen exemplaar op de foto.) De dieren groeien snel, zijn schrikachtig van aard en hebben gezelschap van soortgenoten nodig.
Deze vissen zijn absoluut ongeschikt om op een diervriendelijke manier in een aquarium te houden. 
 

  

Hetzelfde geldt voor vissen die als jong dier in brak zoetwater leven, maar als volwassen dier toch echt zoutwatervissen zijn. Ook daarvan zijn ons voorbeelden bekend waarbij jonge dieren van dergelijke vissoorten als zoetwatervis verkocht werden. Je houdt het niet voor mogelijk, maar het gebeurt wel!

{Als u zelf bepaalde ervaringen heeft die in deze rubriek thuishoren, maar die nu nog niet zijn vermeld, laat me dat dan weten via het gastenboek, of via de mail, dan zal ik de informatie in deze rubriek verwerken. Met uw hulp kunnen we proberen om dit soort mis(ver)standen te voorkomen, of in elk geval te beperken.}

Juist vanwege dit soort kwalijke misstanden en om u teleurstellingen en (latere) problemen te besparen hebben we in de rubriek 'Stappenplan Aquarium' een checklist opgenomen met de kenmerken waaraan u een goede aquariumspeciaalzaak kunt herkennen. Door op  het woord 'aquariumspeciaalzaak' te klikken opent zich deze checklist in een apart venster.

Sommige van de in deze rubriek getoonde soorten zijn absoluut ongeschikt als aquariumvis, zoals de hierboven getoonde Pangasianodon hypophthalamus. Andere soorten zijn wel te houden, maar dat vraagt dan wel een (heel) groot aquarium met vaak een speciale inrichting. En wat de meeste soorten betreft is dit meer iets voor gespecialiseerde liefhebbers of dierentuinen.
 

 

 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2014: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl