Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Klein wordt groot
Schijfzalmen
Piranha's
Argusvis
Zilverbladvis
Reuzengoerami
B. schwanenfeldii
M. asiaticus
Haaienvinbarbelen
Verboden vissen
Natuur vervalsing
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

 

Myleus spp en Metynnis spp -  Schijfzalmen

 


Myleus schomburgkii
 

Natuurlijke vindplaats: Zd Amerika in de midden - en benedenloop van het Amazone-, de Orinoco-, en de Rio de la Plata stroomgebied.

Watertemperatuur:  22 - 27.°C

Waterwaarden: Helder zuurstofrijk water, zacht tot middelhard 3 - 12 °dGH, pH 6 - 7.

Afmetingen: meeste Myleus soorten tussen 15 en 60 cm; Metynnis soorten blijven wat kleiner. (12 -16 cm)

Karakterisering: Soorten uit de geslachten Myleus en Metynnis zijn familie van de echte piranha's. De meeste soorten zijn herbivoor en leven van voornamelijk plantaardig materiaal, soms ook van vruchten. Het zijn zeer vreedzame echte scholenvissen.
J.M. Lodewijks schrijft in zijn boek 'Stille pracht in het tropische aquarium', gepubliceerd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, op pg 68 over Metynnis lippincottianus het volgende: "In vroeger dagen werd deze prachtige, vrij grote zalmsoort wel aangetroffen in de aquaria van enkele liefhebbers. En als zij lid van een aquariumclub waren, zagen de leden hem ook al gauw in een potje ter vergadering verschijnen, beschikbaar gesteld voor de verloting. De winnaar van deze prachtige vis ging er opgetogen mee naar huis. Maar op de volgende vergadering verscheen de vis weer in een ander potje. Het was werkelijk een trouwe vergadering bezoeker, trouwer dan de meeste clubleden."
Deze anekdote maakt één ding heel duidelijk, niet elke mooie tropische vis is ook een geschikte aquariumvis. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw stond de aquariumhobby natuurlijk nog in de kinderschoenen, zeker waar het tropische vissen betreft. Veel werd door ondervinding geleerd. En als dan de vorige eigenaar je niet vertelt waarom hij afscheid neemt van dit mooie visje, dan kom je er door eigen ervaring achter dat Metynnis lippincottians een geweldige planteneter is en dat hij binnen de kortste keren de aquariumplanten een kopje kleiner maakt.

Jonge dieren zijn vaak aantrekkelijke vissen om te zien, maar de meeste Myleus soorten groeien al snel uit tot meer dan 20 cm lichaamslengte. Metynnis soorten zijn kleurrijk. blijven kleiener, maar blijven ook enigszins schuw en schrikachtig. Om zich een beetje op hun gemak te voelen hebben de dieren een flinke zwemruimte nodig. Metynnis soorten zijn te onderscheiden van de Myleus soorten door de afmeting en vorm van de vetvin. Myleus soorten hebben een korte vetvin, Metynnis soorten hebben een lange vlakke vetvin.
Deze vissoorten zijn gevoelig voor medicijnen. Wanneer behandeling met medicijnen nodig is altijd nauwkeurig en zo laag mogelijk doseren.
 

Huisvesting: Aangezien schijfzalmen in een groep moeten worden gehuisvest en het vrij grote vissen worden hebben ze een zeer grote bak nodig. Soorten groter dan 20 cm zijn ongeschikt om in een huiskamer aquarium te houden. Een groot aquarium in een dierentuin kan een geschikte huisvesting opleveren voor vissen van dit formaat.

De kleinere soorten (tot 15 cm) kunnen eventueel in een soortaquarium worden gehouden, als u tenminste plaats heeft voor een heel groot aquarium met bijbehorende apparatuur (met name een groot en krachtig filter)
Voor inrichting van een soortaquarium kan het best gekozen worden voor wat fraai decoratiehout met wat stenen en veel vrije zwemruimte. Schijfzalmen willen graag gedempt licht en zuurstofrijk water.
Als u daarbij toch graag planten wilt, kunt u proberen om daarbij wat hardbladige planten te gebruiken, zoals Javavaren (Microsorium pteropus) met goed gerijpt blad. Er is geen garantie te geven dat ze daarvan afblijven, maar in combinatie met een goede voeding (onder andere vers groen) is er een goede kans dat het lukt. De eerder genoemde J.M. Lodewijks geeft bij zijn beschrijving van Metynnis lippincottianus aan dat deze in elk geval één plant met rust liet: Najas.

Voeding; naast plantaardig materiaal (onbespoten sla, spinazie, brandnetel, vogelmuur en ander zacht bladig voedsel, als het maar schoon is en vrij van bestrijdingsmiddelen) is het aan te bevelen om ook dagelijks wat levend voer en een goede kwaliteit droogvoer met dierlijke eiwitten te geven (bevat dan tevens de nodige vitaminen/mineralen, b.v. Bassleer Biofish Food Chlorella, grote korrelgrootte). Sla kunt u het beste zelf kweken in potjes of in de tuin. U weet dan zeker dat u onbespoten groen heeft. Verder nog blokjes rauwe aardappel, koolraap, of appel.
Het is ook een kwestie van uitproberen om te zien wat uw vissen lekker vinden en waar ze aan wennen. 

 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2014: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl