Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Klein wordt groot
Schijfzalmen
Piranha's
Argusvis
Zilverbladvis
Reuzengoerami
B. schwanenfeldii
M. asiaticus
Haaienvinbarbelen
Verboden vissen
Natuur vervalsing
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

 

Piranha's
 


Pygocentrus nattereri - Rode Piranha.
De hierboven afgebeelde vis is van een leeftijd, zoals deze meestal in de handel te vinden is. Nog klein en met zwarte ronde vlekken op het lichaam. Aan deze vis is nog niet te zien welke respectabele afmetingen hij in volwassen vorm heeft. De foto hieronder toont een volwassen exemplaar van deze soort, gefotografeerd in het zeeaquarium van Praag. 
 

Piranha's worden in het hele stroomgebied van de Orinoco in het tropische noorden, van de Amazone, en van de Rio Paraguay in het subtropische zuiden gevonden. Er zijn 5 verschillende geslachten met in totaal een kleine 40 verschillende soorten echte piranha's.
Op de meeste locaties worden meerdere soorten piranha's gevonden. Sommige soorten, zoals Pygocentrus nattereri, leven in een zeer groot en uitgestrekt gebied, terwijl er ook soorten zijn die slechts in één rivier worden aangetroffen. Pygocentrus nattereri is ook de soort die regelmatig geïmporteerd wordt en regelmatig beschikbaar komt in de handel. Deze soort wordt 15 tot 30 cm. Er zijn ook soorten, zoals de zwarte piranha (Serrasalmus rhombeus), die wel ruim 40 cm groot kunnen worden.
 

 


Serrasalmus rhombeus - Zwarte Piranha, de grootste piranha soort.

 

Probleem: Rode piranha's vertonen een uitgesproken sociaal gedrag. In gevangenschap moeten ze beslist in scholen worden gehouden. Ze hebben daarnaast veel zwemruimte nodig. Te weinig individuen, zowel als te weinig ruimte zijn belangrijke stress factoren voor de rode piranha, waardoor de agressiviteit kan toenemen.
Tot slot gaat het ook bij de rode piranha's ook niet over kleine visjes en als je dan ook nog een groep van minimaal zo'n 9 tot 15 individuen bij elkaar moet zetten, dan kom je al gauw uit bij een aquarium ter grootte van een kleine badkamer of daaromtrent.
Zwarte piranha's zijn minder sociaal dan de rode piranha, maar ze zijn nog een maatje groter en daarom ook volledig ongeschikt.

Conclusie: Geen van de piranha soorten is geschikt voor een normaal aquarium. Piranha's in gevangenschap houden is iets voor grote publieke aquaria en dierentuinen.
Sommige auteurs geven aan dat Piranha's wel als jonge dieren in aquaria te houden zijn. Dat klopt technisch gezien wel, maar dit lijkt mij geen oplossing voor een dierenliefhebber. Want ook kleine piranha's worden groot.
En als het aquarium dan te klein wordt, gaat u dan echt een mega-sized aquarium laten bouwen om ze daarin onder te brengen, of ...........? Niet doen dus!

 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2014: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl