Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Waarom planten?
Waar letten we op?
Plantenvoeding
Belichting
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Planten

De meeste mensen zien toch wel graag wat mooie planten in een zoetwater aquarium. Anderen gaan zelfs voor een aquarium met vrijwel alleen planten. Ook 'Aquascaping' is een kunstzinnige vorm van aquariuminrichting, waarbij hout en/of stenen en planten de basis vormen.

Er is gelukkig ook binnen de aquariumplanten keuze genoeg. Wel dient er bij de selectie van aquariumplanten rekening te worden gehouden met de eisen die de plant stelt. 
Een plant, die middelhard water met een pH van 7,5 - 8 vraagt, moet u natuurlijk niet in een aquarium met zacht, lichtzuur water aanplanten. Dat zou de meest zekere weg zijn naar verslijming en afsterving van de plant.

Verder is het belangrijk om te weten dat de meeste aquariumplanten hun voeding opnemen uit zowel het water, als uit de bodem. Dat de plant alleen maar wortels zou hebben om zich in de grond vast te zetten en dus zonder functie zouden zijn bij de opname van voedingsstoffen, is gewoon niet waar.
Er zijn maar een beperkt aantal hogere plantensoorten die alle voor de groei  benodigde  voedingsstoffen uit het water opnemen. Dit zijn met name de drijvende waterplanten, zoals kroos, watervorkje, bladvarentjes, kikkerbeet en dergelijke, een stengelplant zoals hoornblad en verder varens en mossen. Als u dus andere planten dan de laatstgenoemde in het aquarium wilt onderbrengen, dan doet u er verstandig aan om een voedingsbodem te gebruiken.

Let verder bij uw plantenkeuze op de (uiteindelijke) planthoogte, bladvorm en kleur. Met die kennis gewapend kunt u een mooi aquarium precies zo inplanten dat het optimaal aan uw wensen voldoet.

 

 

terug naar boven
 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl