Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Waarom planten?
Waar letten we op?
Plantenvoeding
Belichting
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Planten in het aquarium, waarom zouden we dat doen?


Smaken verschillen. Soms zie je ze langskomen, in een speelfilm van Amerikaanse makelij, aquaria zonder planten, of met 'mooie' plastic planten en andere kunstmatige versierselen. Zelfs 'rifaquaria' worden in de Verenigde Staten opgebouwd met plastic ornamenten en nagemaakt koraal en dergelijke. Dat is allemaal te bewonderen in de programma's 'Fish Tank Kings' op National Geographic Wild en 'Tanked' op Discovery Channel.

Gelukkig doen we dat in Europa meestal anders. In elk geval in Nederland en Duitsland willen de meeste aquarium liefhebbers toch het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur blijven en het aquarium inrichten met natuurlijke materialen. Dat geldt voor zowel zoetwater aquaria, als voor rifaquaria.
Het is natuurlijk wel afhankelijk van het type aquarium dat u voor ogen hebt, in hoeverre planten daarbij passen en welke planten dan worden gebruikt. Een Malawi of Tanganyika streekaquarium bevat b.v. geen of weinig planten.
Aan de andere kant spelen planten in b.v. een 'Aquascaping' aquarium vaak de hoofdrol in de aankleding van het onderwater landschap, dat verder is opgebouwd met stenen en hout. Het gaat daarbij dan wel vaak om maar enkele soorten.

In gezelschapsaquaria en in de meeste streekaquaria zijn planten heel goed in te passen en leveren dan een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de in het aquarium levende dieren.
 

Verbetering van het leefklimaat

Planten in het aquarium dragen bij aan een gezond leefklimaat voor de vissen. Overdag nemen de planten CO2 op uit het water en geven daarvoor in de plaats zuurstof af aan het water, wat belangrijk is voor de ademhaling van de vissen en andere in het water levende dieren.
Daarnaast spelen de planten een belangrijke rol door de opname van nitraat en fosfaat uit het water. Dit zijn voor de plant belangrijke voedingsstoffen en voor de vissen is het belangrijk dat de concentratie van deze stoffen zo laag mogelijk wordt gehouden. Daar helpen de aquariumplanten dus aan mee.
Bij een aquarium met relatief weinig planten, of zonder planten, moet waterverversing dan ook veel vaker gebeuren dan in een goed en ruim beplant aquarium.

 

Beschutting

Een ander belangrijk aspect van aquariumplanten is de beschutting die de planten bieden. Vissen kunnen, wanneer dat nodig is, zich tussen de planten verschuilen. Veel vissoorten voelen zich veiliger wanneer die mogelijkheid aanwezig is.
Bij territorium vormende vissoorten is een goede inrichting met steen, hout en planten zondermeer belangrijk. (Zie hiervoor ook de subpagina 'Decoratie'.) Het helpt de vis bij de grensbepaling van het territorium en het helpt de ondergeschikte soortgenoot om uit het zicht van de dominante territoriumverdediger te verdwijnen.

 

terug naar boven
 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl