Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Waarom planten?
Waar letten we op?
Plantenvoeding
Belichting
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Waar letten we op?


Bij de aanschaf

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten als u aquariumplanten wilt aanschaffen.
Is er voldoende keuze? Zien de planten er fris uit? Met een heel klein beetje ervaring ziet u al snel of de planten 'vers' zijn of niet. Kleine beschadigingen aan het blad zijn niet altijd te voorkomen, dit kan gebeuren met het transport. Maar de planten horen wel fris te ogen (te zien aan de kleur) en overigens gaaf blad te hebben. Dus géén algengroei op het blad.
Goede wortels zijn wit en zeker niet zwart/bruin. Als de wortelpunten zwart/bruin zijn betekent dit nog niet dat de plant verloren is, maar echt vers is het plantje niet meer. Op deze regel zijn twee uitzonderingen, de Javavaren (Microsorum pteropus) en Bolbitis spp hebben bruine wortels, waarmee de plant zich hecht aan hout of steen.


Bij de inrichting

Waar u bij uw selectie van planten allereerst op moet letten is of de planten geschikt zijn voor het aquarium dat u wilt inrichten. Zuurgraad en zachtheid van het water zijn beide van belang, niet alleen voor de vissen, maar ook voor de planten.
De meeste planten tolereren wel condities van pH 6 - 8, bij een hardheid (GH) van 4 - 18dH. Maar als u zuurder water in het aquarium heeft, of duidelijk harder (en alkalischer) water en u wilt wel planten in het aquarium, zult u toch echt uw planten zorgvuldig moeten selecteren.
Maar ook voor condities zoals hierboven genoemd, is het verstandig even een laatste check te doen op de toleranties van de planten van uw keuze. 


 

Voorbeeld van een op schema ingeplant aquarium (300 liter). Bron en copyright: Tropica.

Om zich een goede voorstelling te kunnen maken van de aquariumplanten is het altijd handig om de plaatjes te zien. U kunt hiervoor een boek of gids voor aquariumplanten gebruiken, maar tegenwoordig is het net zo eenvoudig om via internet één van de sites van aquariumplantenkwekers te bezoeken. Het grote voordeel daarvan is dat u gelijk weet dat de genoemde plant (normaal gesproken) ook geleverd kan worden.
Tropica Aquarium Plants A/S is één van de grootste kwekers en leveranciers van aquariumplanten in Europa. Zij hebben een volledige lijst van planten op hun website geplaatst, met aanvullende informatie over hoe de plant te behandelen, welke condities door de plant worden getolereerd en het land of werelddeel waar de plant vandaan komt. Door hier te klikken wordt u doorgeleid naar de Tropica website.

Voorbeeld van een ingeplant aquarium met bijbehorend plantschema.
Bron en copyright: Tropica.

Voor een mooie inrichting met planten moet u rekening houden met (contrast in) vorm, hoogte, kleur, bladvorm en dergelijke. Dit bepaald voor een groot deel de decoratieve waarde van een aangeplant aquarium. Het maken van een plantschema kan helpen bij het selecteren van de juiste planten. Op de Tropica website staat een hele serie van voorbeelden van ingeplante aquaria met bijbehorende plantschema's. 
Uiteraard is de inrichting ook afhankelijk van wat voor vissen u in het aquarium wilt gaan houden. De beplanting kan dan een rol spelen bij het creëren van schuilplaatsen.
Ook als u vissen wilt houden die 'wel een blaadje lusten', kan ook dat nog een criterium worden in uw zoektocht naar de juist plant. Daarover is al het een en ander gezegd bij de bespreking van de vissoorten.

Tot slot. De werkwijze voor het inplanten van aquariumplanten en het snoeien/trimmen van de aquariumplanten wordt fraai geïllustreerd op een tweetal video's die u hieronder kunt bekijken. De video's zijn ook te vinden op onze website www.aquariumplus.nl (showroom - planten).

 

 

 

terug naar boven
 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl