Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Waarom planten?
Waar letten we op?
Plantenvoeding
waarom?
wat is nodig?
bodemverwarming
CO2 bemesting
Ijzer en koper
Belichting
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Plantenvoeding in het aquarium,
waarom, wat en hoe.

 

Elke plant heeft voedingstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Dit lijkt zo vanzelfsprekend en toch wordt deze regel voor aquaria maar al te vaak vergeten. Dat gaat zelfs zo ver dat sommige mensen schijnen te denken dat een waterplant van water alleen zou kunnen bestaan. Niets is minder waar.

Soms houdt een waterplant het nog vrij lang vol en teert dan op het, tijdens de kweekfase bij de kweker, opgeslagen voedsel (plus wat stikstof, fosfaat en andere voedingstoffen dat beschikbaar komt via de verteerde uitwerpselen van de vissen en wat calciumcarbonaat vanuit het water).
Maar, als u mooie planten in uw aquarium wilt, mooi op kleur en met goede groeikracht, dan is het echt noodzakelijk om, naast een goede belichting, de planten ook regelmatig van goede voeding te voorzien. 

De meeste aquariumplanten nemen voedingstoffen op, zowel vanuit de bodem (via de wortels), als vanuit het water, hoewel er tussen de planten onderling wel relatieve verschillen zijn. Als regel kan men stellen dat echte waterplanten relatief meer voedingsstoffen uit het water opnemen dan de submers (onder water) groeiende 'moeras'planten, die meer voedingsstoffen uit de bodem halen.
Dus, als u graag een aquarium wilt met een volle en mooie plantengroei, dan begint een goed aquarium inrichten met het aanbrengen van een goede voedingsbodem. Daarbij is het ook een goed idee om bodemverwarming toe te passen, zeker als u een beplant tropisch aquarium wilt. 
In de meeste beplante aquaria met een redelijk vissenbestand, kan men verder volstaan met het gebruik van een goede en complete basis plantenvoeding voor het aquarium. Dit moet een plantenvoeding zijn zonder nitraat- of ammoniumzouten en zonder fosfaten. Deze stoffen komen door de voeding en de uitscheiding van de vissen meestal in ruim voldoende mate in het aquariumwater terecht.

In de volgende pagina's zullen we in meer detail ingaan op het waarom, wat en hoe van aquariumplantenvoeding.

 

Noot. De tekst van deze rubriek en de bijbehorende subpagina's is ook grotendeels te vinden op onze website www.aquariumplus-webwinkel.nl , waar u ook terecht kunt voor verder advies en voor de aanschaf van goede producten waarmee u de verzorging kunt geven zoals in deze rubriek ‘Plantenvoeding’ beschreven.

  

terug naar boven
 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl