Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Waarom planten?
Waar letten we op?
Plantenvoeding
waarom?
wat is nodig?
bodemverwarming
CO2 bemesting
Ijzer en koper
Belichting
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Bodemverwarming


Een goede opbouw en samenstelling van de bodem in het zoetwater aquarium kan net het verschil zijn tussen een aquarium met een kleurrijke volle plantengroei en een aquarium, waarbij er maar steeds weer problemen optreden met de planten. Een goede bodem moet voldoende 'luchtig' zijn, zodat het ontstaan van anaerobe (=zuurstofvrije) zones wordt vermeden.

Een beetje doorstroming van de bodem is goed voor de biologische processen in de bodem. Na verloop van enige tijd zal de bodem letterlijk gekoloniseerd zijn door 'goede' bacteriën, die helpen bij de mineralisatie van afvalstoffen, een proces waardoor de stoffen weer beschikbaar worden gemaakt voor opname door de planten.
Deze 'bodemfiltering' ondersteunt als het ware de werking van het eigenlijke biologische filter van het aquarium, maar belangrijker is dat door deze processen de bodem gezond en luchtig blijft.
Een matige doorstroming van de bodem kan bereikt worden door een bodemverwarming in het aquarium aan te leggen direct op de bodemplaat van het aquarium en dus onder de voedingsbodem.

 

Werking van de Thermotronic

Schematische weergave van een ingericht aquarium met bodemverwarming.
(bron illustratie: DENNERLE).
De voedingsbodem (bruin) is afgedekt met een toplaag van grind (1-2 mm korrelgrootte, aangegeven in de kleur donkergrijs). De bodemverwarming is in lussen met zuignappen op de bodemplaat bevestigd. Het verwarmde water stijgt op (rode pijl) en maakt daardoor plaats voor koeler water uit het aquarium (blauwe pijlen).

Door de warmtewerking (warm water stijgt op) ontstaat net voldoende doorstroming om een gezonde bodem te handhaven.
Dit blijkt een zeer positief effect te hebben op de plantengroei in het aquarium. Ook in veel van de natuurlijke habitats (plaatsen van voorkomen) van onze tropische aquariumplanten komen veel mineralen en voedingstoffen voor de planten beschikbaar met uit de bodem opwellend water.

Dit zou kunnen verklaren waarom een bodemverwarming zo'n positief effect laat zien op de plantengroei. Er wordt als het ware een 'tropisch' bodemklimaat met een trage doorstroming gecreëerd, waardoor de voedingsstoffen op een zeer natuurlijke manier beschikbaar komen voor de planten en wat tegelijkertijd de wortelgroei van de planten stimuleert.

 

terug naar boven
 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl