Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Waarom eigenlijk?
Therap. aquarium
Plaatsing
Waar kies je voor?
Decoratie
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

 

Een therapeutisch aquarium

Een met levendige, kleurige vissen bevolkt aquarium werkt rustgevend. Dit blijkt uit de resultaten van meerdere onderzoeken.

Een studie uit 1999, uitgevoerd door onderzoekers van de Purdue  Universiteit (Indiana, VS), toonde aan dat plaatsing van een aquarium met helder gekleurde vissen de eetgewoonten en het gedrag van Alzheimer patienten significant verbeterde.
Dr Nancy Edwards volgde 60 patienten die in gespecialiseerde Alzheimer afdelingen van verpleeghuizen verpleegd werden. De resultaten van de studie toonden aan dat de patienten door het geplaatste aquarium rustiger en alerter werden. De patienten aten ruim 20% meer en vertoonden minder verstorend gedrag.
 

Purdue researcher Nancy Edwards is studying how fish may be used to help ease disruptive behaviors by Alzheimer's patients that can interfere with eating and sleeping. (Purdue News Service Photo by David Umberger)

Door dit veranderde gedrag bleek het dus mogelijk de dagelijkse voedselopname te vergroten. Daardoor kon de hoeveelheid benodigde voedingsupplementen worden verlaagd. "Dit is gezonder voor de patient en verlaagt tegelijkertijd de zorgkosten", aldus professor Edwards.
(ref: http://news.uns.purdue.edu/html4ever/1999/990628.Edwards.fish.html)

Later (2001) werden de gevonden resultaten bevestigd in een tweede studie, waarbij aquaria in de eetkamers van verplegingstehuizen in Florida en North Carolina geplaatst werden.
(ref: http://www.petsforum.com/petcaretrust/PCTNR32.htm )

Andere studies hebben aangetoond dat het kijken naar een aquarium met vissen bij de tandarts resulteerde in een verlaging van de bloeddruk en in minder behoefte aan pijnstillende medicatie tijdens de behandeling.
(ref.: Kamberg, M., 1989. Pet Prescription., The Current Health. 10-12.)


Dus, artsen, tandartsen, verzorgingshuizen, verpleeginrichtingen en andere zorgverleners. Misschien een reden om nog eens te bezien of u geen aquarium in uw wachtruimte zult plaatsen?

 

 terug naar boven

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl