Betta pugnax
(syn. Betta brederi)
klik hier voor een foto
op:www.fishbase.com
Natuurlijke vindplaats: Maleisië, Singapore, Thailand, Cambodja, Borneo, Sumatra.
Betta pugnax komt voor in de meest rustig stromende delen van snelstromende beken, in water met een lage hardheid (1 dGH) een lichtzure pH (pH 6,7) en een temperatuur van 23 °C. Beschaduwde, stromende beken en kreken onder overhangende oeverbegroeiing met veel bladstrooisel, in het water groeiende wortels etc.
Hans-Joachim Richter (1979) beschrijft een biotoop bestaand uit een langzaam stromend beekje van 20 - 30cm breed en 10 - 30 cm diep op de helling van een rotsmassief met een temperatuur van 25°C.
Watertemperatuur: 23- 28°C
Waterwaarden: 4 - 12°dGH, pH 6 - 7.
Afmetingen: tot ongeveer 10 cm.
Volgens en.wikipedia.org kan Betta pugnax in de vrije natuur een lengte tot meer dan 25 cm bereiken, maar dit zijn uitzonderingen. De normaal gehaalde lengte is tot 10 cm.
Karakterisering: Muilbroeder. Het mannetje broedt de eieren in de bek uit. Het mannetje heeft grotere, enigszins verlengde spits toelopende vinnen.
Het vrouwtje heeft kleinere vinnen, korte buikvinnen en afgeronde rug- en staartvin.
Huisvesting: De beste huisvesting is paarsgewijs in een goed beplant aquarium. Niet te felle verlichting en schaduwplekken creëren met wat drijfplanten of overhangende stengelplanten. Schuilplaatsen tussen de planten en met behulp van kienhout of rood moeraswortelhout en wat stenen. Donkere bodem, blad. Paringsrijpe dieren zullen hiertussen een rustige plek zoeken voor de paringen.
Voeding: een goede kwaliteit droogvoer aangevuld met regelmatig levend voer.
Houdt zich graag op bij de bodem.
Andere wetenswaardigheden:
Betta pugnax werd al beschreven in 1849. Voordat Betta splendens bekend werd, was Betta pugnax bekend als de kempvis, pugnax is latijn voor 'strijdbaar','dapper'.
Voortplanting door middel van muilbroeden is een fraaie aanpassing die het deze soort mogelijk maakt in de biotoop met stromend water te leven.
AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus
Copyright 2013: AquariumPlus