Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Barbelen
Danio's en Rasbora's
Boraras brigittae
B. urophtalmoides
Chinese danio
Danio erythromicron
Danio kerri
D. auropurpurens
Dwergrasbora
Gouddanio
Hockeystickbarbeel
Kegelvlekbarbeel
Laubuca dadiburjori
Luipaarddanio
Malabardanio
M. rubescens
Parelmoerbarbeel
Rasbora borapetensis
Sawbwa resplendens
T. pauciperforata
Trigonostigma espei
Vuurstaartlabeo
Zebradanio
Karperzalmen
Labyrinthvissen
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Tanichthys albonubes - Chinese danio 

 


Chinese danio - photo by user Ark pl wiki.

 

Natuurlijke vindplaats: Hoofdgebied van verspreiding ligt noordelijk van Guangzhou (China), dicht bij de Kreeftskeerkring.
Leeft daar in kleine stromende watertjes in het bergland, helder, langzaam stromend water in dichtbegroeide beken. Gematigde temperaturen, terwijl er ook seizoenverschillen zijn.

Watertemperatuur: 15 - 22°. Er is een duidelijke voorkeur voor koelere temperaturen tot 20°C. Hoge temperaturen worden slecht verdragen. 
Een aangehouden temperatuur van 23°C of hoger leidt tot hogere ziektegevoeligheid.
Liefst een wat lagere temperatuur in de winter.

Waterwaarden: Middelhard neutraal water, 7 - 17 °dGH; pH 6 - 8.

Afmetingen: 2,5 - 3,5 cm

Karakterisering: De Chinese danio is geen echte Danio of Rasbora en hoort dus eigenlijk niet in deze rubriek thuis. Maar gezien het feit dat juist dit visje zeer bekend is onder de Nederlandse naam heb ik deze toch maar in deze rubriek ondergebracht.

De Chinese danio is een zeer vreedzame scholenvis. Hoort thuis in een gematigd subtropisch klimaat en voelt zich dus thuis bij duidelijk lagere temperaturen dan normaal in een tropisch aquarium worden aangehouden. De mannetjes zijn wat donkerder en intensiever van kleur dan de vrouwtjes.
Er bestaan ook verschillende kweekvormen van de Chinese danio, zoals langvinnige exemplaren en kleurvarianten.

Tanichthys albonubes werd in 1932 ontdekt door de Chinese padvinder Tan (vandaar de naam Tanichthys = Tan's vis) op één van zijn speurtochten in de omgeving van Kanton in de zgn 'White Cloud Mountain'. Vandaar het tweede deel van de naam 'albonubes' (vertaald: witte wolk).
De eerste exemplaren in Europa werden ingevoerd vanuit Amerika in 1939.

Huisvesting: Kan al gehouden worden in een klein aquarium (60cm). Het visje is relatief goedkoop, maar toch één van de mooiste aquariumvisjes. Ze zijn op het mooist met zijdelingse lichtinval.
Het beste te houden in een groep van 10 tot 12 dieren in een aquarium met dicht groeiende randbeplanting en wat groepjes kleinere Cryptocoryne spp. naast wat stenen als bodembedekking. Een beetje stroming in het water wordt door de dieren ook zeer gewaardeerd.

Dit is één van de aquariumvissen die bij uitstek geschikt is om in een aquarium op kamertemperatuur te houden. De temperatuur zal dan als vanzelf 's zomers regelmatig hoger zijn dan 's winters.

Ook kan de Chinese danio 's zomers in een vijver worden gehouden. Dit kan een tuinvijver zijn, maar ook een kleinere terrasvijver. In het laatste geval moet u, afhankelijk van het volume en het aantal vissen, wel eens wat water verversen, net als in het aquarium.
De Chinese danio kan behoorlijk lage temperaturen verdragen, hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is de vissen bij te lage temperaturen buiten te laten. Maar het betekent wel dat de dieren bij goed weer al eind mei naar buiten kunnen en pas eind september weer naar binnen moeten voor de 'overwintering'. Als u de vissen 's zomers buiten houdt is het het beste om de vissen 's winters bij en graad of 15 te overwinteren.
Ook het (spontaan) kweken in de vijver gaat erg goed.

De Chinese danio is eenvoudig te kweken. Ook bij lage temperaturen worden eitjes afgezet. heeft plaatsgehad De temperatuur een graadje verhogen is vaak al voldoende stimulans voor de paring en ei-afzetting als dat niet al spontaan gebeurt. Een eenvoudig bakje met daarin een bosje Myriophyllum of een andere fijnbladige plant, is voor dit doel al genoeg. De dieren zijn vrijleggers en zetten regelmatig wat eieren af in fijnbladige planten. De volwassen dieren kennen geen broedzorg, maar laten normaalgesproken de jongen met rust. 

 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl