Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Barbelen
Danio's en Rasbora's
Boraras brigittae
B. urophtalmoides
Chinese danio
Danio erythromicron
Danio kerri
D. auropurpurens
Dwergrasbora
Gouddanio
Hockeystickbarbeel
Kegelvlekbarbeel
Laubuca dadiburjori
Luipaarddanio
Malabardanio
M. rubescens
Parelmoerbarbeel
Rasbora borapetensis
Sawbwa resplendens
T. pauciperforata
Trigonostigma espei
Vuurstaartlabeo
Zebradanio
Karperzalmen
Labyrinthvissen
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Danio rerio - zebradanio

(syn. Brachydanio rerio)

 

 

Natuurlijke vindplaats: Oost India en Bangladesh. In langzaam stromend en stilstaand water; vijvers, plassen, sloten, beekjes, stroompjes en rijstvelden.

Watertemperatuur: Tot maximaal 24 °C, wintertemperatuur bij voorkeur wat lager. Zebradanio's kunnen bij temperaturen van 18 - 24 °C gehouden worden. Als u ze bij kamertemperatuur houdt zit u normaalgesproken 's zomers en 's winters in het goed temperatuurgebied.

Waterwaarden: Geen bijzondere eisen voor wat betreft hardheid en zuurgraad (Dit betekent wat ons betreft, water met een hardheid van 4 - 15 °dGH bij een pH tussen 6 en 8). Wel regelmatig water verversen.

Afmetingen: 5 cm

Karakterisering: Een vreedzame scholenvis. Tegenwoordig, mede dankzij de toegenomen populariteit voor biologisch onderzoek, wordt dit visje ook 'zebravisje' en  'zebrabarbeeltje' genoemd.

Huisvesting: Uitstekend geschikt voor het gezelschapsaquarium. Houden als groep (7 stuks of meer) in een aquarium met voldoende zwemruimte. Het water moet regelmatig worden ververst en mag niet te oud zijn.
Zebradanio's kunnen ongeveer 3,5 jaar oud worden. Ze zijn niet kieskeurig voor wat betreft het voer. Een goede kwaliteit droogvoer  met een regelmatige aanvulling van levend voer is een prima menu voor de zebradanio.

Kweken met deze vissen is redelijk eenvoudig. Temperatuur en beschikbaarheid van voedsel zijn prikkels om tot ei-afzetting over te gaan. In de natuur gebeurt de paring en ei-afzetting in scholen. Ook in het aquarium (10 - 30 liter) kan men met een klein schooltje kweken, of met een tweetal vrouwtjes en een mannetje (een dag later plaatsen dan de vrouwtjes.
Het aquarium dient met vers water gevuld te zijn, een goede waterconditioner (zoals Aquavital conditioner van Aquarium Münster) kan daarbij goede diensten bewijzen. De bodem van het aquarium wordt gevuld met een laag wat grover grind en in de donkerste hoeken wat bosjes fijnbladige planten. Als bodem bedekking kan ook gekozen worden voor glazen knikkers. De eieren zullen daartussen naar de bodem zakken en zijn daarna beschermd tegen ei-vraat door de ouderdieren.
Ei-afzetting vind plaats in de ochtend vrij in het water. De ouderdieren zijn grote eierrovers en moeten na de ei-afzetting worden verwijderd.

Voor het eerst in Europa geïmporteerd in 1905.

 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl