Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Aquariumverlichting
TL verlichting
metaalhalide verl.
LED verlichting
algemene richtlijnen
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Metaalhalidelampen


Metaalhalidelampen (Duits:’ Halogen-Metaldampflampen’ ; Engels:’ metal-halides lamps’) worden veel gebruikt voor de verlichting van rifaquaria.
In correct Nederlands zouden deze lampen eigenlijk metaalhalogenide-lampen moeten worden genoemd.
Metaalhalidelampen moeten echter niet verward worden met halogeenlampen. Halogeenlampen zijn feitelijk een speciaal type  gloeilampen, die door hun constructie veel hogere werkingstemperaturen toestaan en daarom veel witter licht geven dan een gewone gloeilamp.
 

 

 

 

Rifaquarium in Monaco.

Verlichting met metaalhalidelampen geeft een natuurlijk aanzien aan een rifaquarium. Foto: Filip Maljkovic.

 

 

 

Metaalhalidelampen zijn hoge druk gasontladingslampen, waarbij de kleur van het licht bepaald wordt door de in de lamp aanwezige metaalhalogenides. Door de keuze van de metaalhalogenidezouten kan het kleurenspectrum van het licht van de lamp worden bepaald. HQI lampen behoren ook tot de groep van metaalhalidelampen.
Metaalhalidelampen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met de nieuwste generatie TL lampen (60 tot ~100 lumen/Watt) bij een levensduur tot 20.000 branduren. Daarbij daalt de lichtopbrengst wel aanzienlijk in de loop van de tijd (tot zo’n 50%!).
Met gebruik van elektronische voorschakelapparatuur kan het verlies aan lichtopbrengst beperkt blijven, zodat aan het eind van het productleven nog ongeveer 75%-80% lichtopbrengst resteert.

Een voordeel van het gebruik van metaalhalidelampen, in vergelijking met de meer gelijkmatig gespreide verlichting door TL5 buizen, is dat de belichting vanuit een paar beperkte punten plaatsvindt. Dit geeft een natuurlijker effect van belichting op het water, waarbij de beweging van het water weerspiegelt wordt in het aquarium op de bodem en op andere oppervlakken. Daarnaast komen licht - schaduw effecten beter tot uiting bij een ‘punt’  belichting.

Metaalhalidelamp (150W) ongeveer halverwege de opstart.
Metaalhalidelampen functioneren onder hoge druk en hoge temperatuur. Er zijn speciale armaturen nodig om de lampen veilig te kunnen gebruiken. 
De meeste lampen hebben een buitenmantel van speciaal glas, dat de onderdelen binnenin de lamp beschermt en warmteverlies moet tegengaan. Daarnaast beschermt deze tegen UV licht dat binnenin de lamp ontstaat.
Let er bij deze lampen op dat UV licht inderdaad goed wordt geblokkeerd en afgeschermd. Blootstelling aan te veel UV licht is schadelijk voor de gezondheid !

Het voordeel van het gebruik van de TL5 fluorescentie verlichting is de veel lagere bedrijfstemperatuur en de mogelijkheid om het licht met een elektronische voorschakeling te dimmen.

 

terug naar boven
 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl