Advies en Achtergrondinformatie voor het Aquarium
Home
Aquarium algemeen
Water
Licht
Biotopen
Vissen
Planten
Ongewervelde dieren
Aquariumtechniek
Aquariumverlichting
TL verlichting
metaalhalide verl.
LED verlichting
algemene richtlijnen
Zoetwater Aquarium
Vissoorten zoetwater
Vissoorten zeewater
Let op!
Stappenplan Aquarium
Namen-Register
Referenties
Sitemap
Gastenboek

Fluorescentie verlichting (TL, met name T5 en T8)


Bij zoetwateraquaria is dit nog steeds de meest gebruikte vorm van verlichting. Maar ook voor rifaquaria is, sinds de ontwikkeling van de meer compacte T5 lampen, fluorescentieverlichting een reële optie.
TL lampen zijn fluorescentielampen, waarbij het in de lamp gegenereerde UV licht, door de fluorescerende stoffen aan de binnenzijde van het glas, omgezet wordt in zichtbaar licht. Door de keuze van verschillende types fluorescerende stoffen kan het kleurenspectrum van het licht van de lamp worden bepaald.
Er is een grote verscheidenheid aan fluorescentielampen: TL buizen van verschillende maten {26mm (T8) en 16mm (T5)} en vele verschillende kleuren, maar ook de spaarlampen en de kleinere PL buisverlichting behoren tot de fluorescentielampen.

Zowel de fluorescentielampen als ook de metaalhalide lampen (zie hierna) zijn vormen van gasontladingslampen. In de fluorescentielamp wordt daarbij gebruik gemaakt van edelgassen, kwikdamp en fluorescerende stoffen om zichtbaar licht van de goede kwaliteit te produceren. Bij de metaalhalide lampen zijn het de metaalhalides die zichtbaar licht produceren. Hierdoor heeft men lampen met een zeer goed rendement van ~ 100 lumen/Watt kunnen ontwikkelen, waar wij in de aquariumhobby met veel plezier gebruik van kunnen maken.
Ook een ‘uitgebrande’ fluorescentielamp of metaalhalide lamp bevat echter nog steeds de bovengenoemde chemicaliën, waaronder kwik. Gooi deze daarom niet zomaar bij het afval, maar lever de oude lamp in bij een inleverpunt voor TL buizen, of bij de milieustraat van uw gemeente.

Gelukkig behoort het probleem van de geleidelijk zwakker wordende lampen bij de producenten van kwalitatief goede TL lampen inmiddels tot het verleden. De nieuwste generaties TL lampen behouden tot 90% van hun lichtopbrengst tot het einde van hun levensduur. U kunt deze lampen dus zondermeer blijven gebruiken en hoeft ze pas te vervangen wanneer de lamp definitief uitvalt.

Wat wel belangrijk is bij TL verlichting is het gebruik van reflectoren. Door een goede reflector op de TL buis te plaatsen kan het rendement van de lamp voor het aquarium worden verdubbeld.

 

terug naar boven
 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2013: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl